Prawie w każdym domu każdego dnia, gotujemy jakieś potrawy i przyrządzamy coś do jedzenia. Musimy przecież coś jeść i dostarczać do naszego organizmu cenne witaminy i minerały. Dlatego też palnik od gazu jest non stop włączony, a nasza kuchenka jest w solidny sposób eksploatowana. Gdy przyrządzimy już coś pysznego do jedzenia i usadowimy się wieczorem na kanapie, możemy oddać się błogiej rozkoszy i upragnionemu relaksowi. Wielu z nas odlicza przecież całe godziny w pracy i czeka tylko na ten moment, by wrócić do najbliższych.
Wiosenną porą bardzo często wkrada się do naszych domów chłód, a te po zimie nie są jeszcze zbyt dobrze nagrzane. Dlatego też nasz piec musi być wciąż używany i wiosna wcale nie należy do okresów, w których możemy odpuścić ogrzewanie. Jest to bardzo zdradliwy okres, w którym możemy się rozchorować, gdy nie będziemy ogrzewać naszego domu. Dlatego też musimy rąbać dużo drewna i cały czas dorzucać do pieca. Jeśli mamy piecyk gazowy, to będzie nam dużo łatwiej i nie zmęczymy się tak bardzo.